ČSBMB

Dopis předsedy ČSBMB k válce na Ukrajině

Vážení a milí, kolegyně a kolegové z České společnosti pro biochemii a molekulární biologii,

všichni teď s obrovskými obavami sledujeme barbarský čin tyrana a válečného zločince Putina, který se rozhodl podrobit si Ukrajinu, suverénní demokratickou zemí svobodných občanů. Situace na Ukrajině je více než dramatická a její následky tragické pro celou zemi, ale tragická je pro celý demokratický svět. Zdá se, že nemocný tyran se nezastaví před ničím. Naštěstí se mu podařilo sjednotit politiky a občany všech zemí civilizovaného světa proti zločinnému napadení Ukrajiny. Musíme stát při Ukrajině a pomáhat jí veškerou možnou humanitární pomocí včetně pomoci běžencům z Ukrajiny zachraňující životy, životy ukrajinských rodin. Snažme se pomoci ze všech sil kolegy z ukrajinských univerzit a výzkumných institucí. Podle možností snažme se také podpořit naše kolegy z ruských univerzit a výzkumných institucí, kteří nemlčí a s obdivuhodnou statečností protestují proti zločinnému chování jejich nemocného prezidenta.

https://cs.eureporter.co/world/russia/2022/02/24/an-open-letter-from-russian-scientists-and-science-journalists-against-the-war-with-ukraine/

Připojuji rovněž otevřený dopis Učené společnosti ČR Ruské akademii věd:
https://learned.cz/cz/co-je-noveho/aktuality/ve-jmenu-vedy-zadejte-mir.html

Nepřipusťme, aby ruský agresor dosáhl na Ukrajině svého cíle, tyran nemůže a nesmí zvítězit na Ukrajině, aby nemohl zvítězit a nastolit totalitní režim kdekoliv jinde. Musíme proto učinit všechno, co je v našich silách!

Za svobodnou Ukrajinu!

Srdečně,

Váš,

Libor Grubhoffer

PS: Odkazy na organizace rychlé humanitární pomoci Ukrajině.

https://www.facebook.com/605550189538299/posts/4937778162982125/?d=n
Člověk v tísni https://www.darujme.cz/projekt/648
Post Bellum, Paměť národa https://www.darujme.cz/projekt/1205934
Charita ČR https://www.darujme.cz/projekt/1205923
ADRA https://www.darujme.cz/projekt/1205456
UNICEF https://www.darujme.cz/projekt/1205940